De finalisten

De vakjury selecteerde vier ideeën als finalisten.  Op 22 november presenteerden de teams zich tijdens de Ideeënexpositie aan de buurt. Zij hebben hierbij hun verhalen gedeeld en hun best gedaan om iedereen te overtuigen van hun mooie idee. De buurt kon vervolgens stemmen op hun favoriete idee.  De stemming sloot op 13 december. In dit nieuwsbericht leest u meer over de uitslag.

Hieronder vindt u informatie over de vier ideeën van de finalisten met beeldmateriaal:

Idee 1: Behoud de Heemde

Behoud De Heemde 2

De Heemde wordt een plek voor leven en wonen. Voor starters, mensen die gelijkvloers willen wonen, gezinnen en doorstroom vanuit de wijk.

Het pand wordt verbouwd tot acht appartementen met behoud van het uiterlijke karakter. Bewoners parkeren op eigen terrein en krijgen een eigen schuur. Op de eerste verdieping komen 1-slaapkamerappartementen. Op de begane grond zijn straks 2/3-slaapkamerappartementen met eigen tuin te vinden. De woningen worden energielabel A. Rond het pand komen mooie groenstroken.

 

 

Idee 2: De Heemde als spil in de wijk

De Heemde als Spil 3

De Heemde wordt gerenoveerd tot een multifunctioneel gebouw als middelpunt van de wijk, bestemd voor wonen voor jong en oud, met een algemene ruimte voor verschillende functies.

Na de renovatie komen op de begane grond appartementen voor ouderen, samen met algemene ruimtes voor buurtvereniging en dagbesteding. Op de eerste verdieping komen appartementen voor jongeren. Zo ontstaat een kleine zorggroep (mantelzorg) waarbij jong en oud elkaar ondersteunen. Een binnentuin met moestuin dient als ontmoetingsplek voor de buurt. Het pand wordt weer zichtbaar gemaakt door flink te snoeien.

Idee 3: Samen de Heemde

Samen De Heemde

De Heemde wordt een inspirerend en duurzaam gebouw. Het verbindt bewoners (jong en oud) en buren en geeft een ontmoetingsplek voor de buurt, onder andere door het vele groen.

De Heemde wordt duurzaam herontwikkeld naar 8 energieneutrale woningen. De buurt wordt nog leefbaarder door de woonbehoeftes van de nieuwe bewoners en huidige buurtbewoners aan elkaar te koppelen. Samen met de buurt wordt de invulling van de ontmoetingsplekken bepaald. Het doel is een inspirerende woonomgeving, die de buurt verbindt en mooier maakt.

 

 


Idee 4: De groenten van Jet

De Heemde wordt de eerste plek in Nederland waar een jongerencoöperatie is gevestigd en waar jongeren de baas zijn. Werkenderwijs leren zij wat democratisch burgerschap inhoudt.

De Heemde wordt een plek met een wijkrestaurant en moestuin, waar de buurt elkaar kan ontmoeten. De jongeren gaan De Heemde exploiteren. Met creativiteit, ondernemerschap en lef werken zij zo aan hun talent. In het pand komen ook acht appartementen voor volwassenen. Zij coachen de jongeren die werken in het pand en zijn de bestuurders van de jongerencoöperatie.