De wijk Ossenkoppelerhoek ligt in het zuidwesten van Almelo en heeft grotendeels na-oorlogse woningbouw. De buurt waarin het pand en de kavel te vinden is, ligt aan oostkant aan de Henriette Roland Holstlaan (HRH-laan) en aan de noordkant aan het Rembrandtveld, beter bekend als het evenemententerrein. Dit terrein wordt door de inwoners van Almelo ervaren als groene long in Almelo. Op deze pagina vindt u meer informatie over het huidig gebruik, de wijk en de locatie.

Huidig gebruik

Voormalig schoolgebouw De Heemde is sinds 2012 niet meer in gebruik. Sindsdien wordt via Ad-hoc het gebouw tijdelijk verhuurd aan twee bewoners om te voorkomen dat het leeg staat. De locatie is bereikbaar via de Adriaen Brouwerstraat en Govert Flinckstraat. Het is niet te bereiken via de HRH-laan. Door de hoeveelheid groen is het gebouw enigszins verstopt in de omgeving.

De wijk

Verspreid in de wijk zijn verschillende voorzieningen zoals kleinschalige horeca en locaties voor dagelijkse boodschappen te vinden. De winkelcentra Nieuwstraat en Van Goghplein zitten op iets meer dan een kilometer afstand. Ook zitten er verschillende kerken en maatschappelijke instanties in de buurt van het pand, net als de woonboulevard en het Polman Stadion.

Kaart van het gebied rondom de voormalige schoollocatie, waarop bebouwing en kavelgrenzen zijn aangegeven. De kavel van de Heemde is hierin uitgelicht waardoor duidelijk wordt dat de kavel groter is dan het huidige pand.Het pand

Over het pand zijn diverse kengetallen te geven. Deze kengetallen vindt u hieronder. Via deze link kunt u de plattegrond van het pand downloaden.

 • Het adres van het pand is: Henriëtte Roland Holstlaan 61, te Almelo. Het pand krijg een nieuw adres, omdat een fysieke verbinding tussen de huidige straat en het pand onmogelijk is. Het pand is bereikbaar via de Rembrandtlaan of de Jan Vermeerstraat.
 • De bouwjaar van het pand is 1952.
 • Het pand heeft een vloeroppervlakte van 1115m², verdeeld over een begane grond en eerste verdieping.
 • De hoogte van het pand is circa acht meter, met twee bouwlagen.
 • Het pand kent acht klaslokalen, waarvan twee later zijn aangebouwd (op de begane grond).
 • Het energielabel van het pand is onbekend, er is geen isolatie of meerjarenonderhoudsprogramma aanwezig.
 • De bouwkundige staat is onbekend.
 • De kavel beschikt over een klein parkeerterrein met 6 parkeerplaatsen. Meer parkeerplaatsen op eigen terrein is mogelijk. Bij transformatie is de gemeentelijke parkeernorm leidend.
 • De archeologische verwachting van het pand is onbekend.
 • De bodemkwaliteit is onbekend. Sinds 1952 is het schoolgebouw aanwezig en daarvoor was de kavel onderdeel van een weiland. Hierdoor is er een lage verwachting van verontreiniging.
 • Het is onbekend of het gebouw asbest bevat.

Bestemmingsplan

Voor het pand geldt het bestemmingsplan Ossenkoppelerhoek uit 2012. De huidige bestemming is ‘Enkelbestemming Maatschappelijk – 1’, wat betekent dat onderwijs en sociaal maatschappelijke dienstverlening mogelijk is. Het bebouwingsvlak is groter dan het huidig gebouw (circa 1417m²) en het maximum bebouwingspercentage terrein bedraagt 75%. De maximum bouwhoogte is 8 meter.